Newsletter pro sociální pracovníky

Na konci poměrně náročného prvního týdne v nouzovém režimu říkám všem, s kým mluvím, do jakého skvělého oddělení jsem se to dostala. Byrokratické systémy mají svá pravidla, a tak mám radost, že úkoly kolegové plní ještě než je vyslovím, pomoc nabízí mě i mezi sebou navzájem, agendy běží, dokonce i úkoly ne zcela chtěné plní bez většího odporu – při každé takové události se mi v těchto ztížených podmínkách pracuje o trochu líp!

Preventivní opatření na našem pracovišti nás rozdělilo na dvě půlky (s některými lidmi se odteď až do odvolání fyzicky nepotkám) – tak si přeju, ať to zvládneme i s tímto omezením, v mailing listu zůstáváme spolu. Nabízím svůj čas na telefonu a porady přes skype (moderními slovy: „skype call“) – jinde běžné, na ministerstvu poněkud inovátorské. Už jsem úspěšně vyzkoušela konferenční hovor (podařilo se mi připojit „jen“ další čtyři kolegyně – chtěla jsem víc, ale to tedy nevyšlo) a první skype hovor včetně sdílení dokumentů. Aspoň nebudeme pracovat v pyžamu.

Po prvním týdnu fungování komplet v novém režimu musím vyjádřit mé uznání. Je to náročné, pro všechny. Já osobně teď celé dny trávím téměř neustále na telefonu, e-maily ťukám jednou rukou nebo po nocích a při tom úkoly lítají jak splašení koně a za děním v terénu býváme dost často o krok pomalejší. Je to nápor, když chceme držet profesní čest sociální práce, dodržovat správní lhůty či dostát projektovým záměrům a přitom každý z nás nějakým způsobem musíme řešit fungování našich domácností, dětí, rodičů, prarodičů nebo zvířátek. A proto jsem tak ráda, že se s vámi mohu podělit o svou radost – spolupráce, přemýšlení v souvislostech, hledání řešení, zdravá samostatnost i vzájemná podpora – to je to, co vnímám a velmi si toho vážím.

Newsletter mimořádných opatření byl naší první reakcí na dění v terénu směřovanou přímo k sociálním pracovníkům. Ostatní úřední dokumenty zákonitě nemohou stíhat dění v terénu, protože změny nastávají rychle. Terén je před námi o několik kroků napřed. Myslím na všechny sociální pracovníky, odpovědni ke svým klientům a profesní cti dělají, co je potřeba, navzdory tomu, že nejsou dostatečně vybaveni ochrannými prostředky.

Aspoň, že dnešním dnem byli sociální pracovníci uvedeni mezi profese, které jsou nutné ke zvládání nouzového stavu. Po týdnu od schválení usnesení vlády, které cílilo na zajištění péče pro děti rodičů, jež jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů a dalších profesí nutných ke zvládání nouzového stavu, se toto opatření rozšířilo a vztahuje se i na děti, jejichž zákonní zástupci jsou zaměstnanci obcí zařazení do obecních úřadů k výkonu sociální práce, krajů zařazení do krajských úřadů k výkonu sociální práce a poskytovatelů sociálních služeb.

Tak ať jej dobře zvládneme všichni!